Byzantijns koor Perezwon

Byzantijns koor Perezwon

gemengd koora capellakerkmuziek

Perezwon (перезвон) betekent 'klokgelui'. Klokken zijn onlosmakelijk verbonden met de Oosters-orthodoxe liturgie. Het gemengd koor Perezwon is opgericht in februari 2016 en legt zich toe op deze specifieke koormuziek. De zangers van Perezwon komen uit verschillende delen van Noord Holland. Heemskerk, Uitgeest, Castricum, IJmuiden en de Zaanstreek.

Perezwon staat onder muzikale leiding van Chris Jobse. Al sinds 1980 is hij actief als dirigent van meerdere koren en orkesten in Nederland en daarbuiten. Hij heeft in zijn dirigenten carrière inmiddels een grote ervaring opgebouwd in de Orthodoxe kerk muziek. Chris is initiatiefnemer van het Byzantijnse Koor Perezwon.

De Byzantijnse kerkmuziek kent een lange geschiedenis. Zoals de naam al aangeeft is zij nauw verbonden met het Byzantijnse rijk. Van daaruit heeft zij zich ontwikkeld. Vele componisten hebben een bijdrage geleverd aan deze rijke traditie. Het repertoire dat het Byzantijns Koor PEREZWON zingt bevat ‘klassieke’ werken van bijvoorbeeld Dmitri Bortniansky of Pavel Tjesnokov, maar ook minder bekende werken van hedendaagse componisten die in de Byzantijnse traditie werken. Voorbeelden hiervan zijn de Wit-Russische componiste Irina Denisova en de Canadese componist Roman Hurko.

Het Byzantijns Koor PEREZWON verleent naast het geven van eigen concerten haar medewerking aan kerkdiensten en gaat samenwerking aan met andere ensembles.

 • Dirigent

  Chris Jobse
 • Plaats

  Heemskerk
 • Meer informatie

  www.perezwon.nl
 • Contactadres

  chris [at] jobsec.nl
 • Sociale media